Ville vekster

Høsten er høysesong for sanking, og det bugner av godsaker i naturens matkammer. Det er utrolig mye godt å finne i skog og mark og kanskje til og med din egen hage, både sopp, bær og ville vekster.
Her får du inspirasjon til hvordan du kan bruke noe av det.

Skrevet av Maud Astrid Amundsen / Rein mat

Blåbær (Vaccinium myrtillus)

Vi elsker blåbær! De er fantastiske og gratis! De er proppfulle av antioksidanter, vitamin A, B og C, jern, magnesium, beta- karoten, kalium og kalsium. 

Blåbæra er i lyngfamilien og vokser vilt de aller fleste steder det er skog og heier i Norge, og helt opp til 1700moh. Du kan ikke ta feil av den når du skal plukke. Den er blåsvart hele bæra og fargen setter seg skikkelig på fingrene.

Vi plukker alltid så mye blåbær vi orker om høsten og har fryseren full hele vinteren. Rens blåbæra og fordel i porsjoner i glass eller frysposer å ha i fryseren. Ta opp når du vil til bakverk, smoothie, is og snacks. Jeg pleier stor sett alltid å ha et glass med blåbær i kjøleskapet (kun tint uten tilsatt søtning) til frokosten, supert på müsli eller i yoghurten. Hos oss er det er et must på høsten å få tørket en god porsjon blåbær, til snacks og müsli vinteren igjennom.

Tørka blåbær© Rein mat

Bakt havregrøt med blåbær

300g blåbær (frosne eller ferske)

8 dl havregryn

50 g smør

4 egg

6 dl melk

2 ss mandelmel

2 dl nøtter og frø

1/2 ts uraffinert fint salt

2 ss honning

1 ts bakepulver

1 ts kanel

Maldonsalt

Fremgangsmåte

  1. Pisk egg og melk godt sammen. Bland inn havregryn, salt, kanel, mandelmel, bakepulver, og halvparten av blåbæra.

  2. Smelt smør sammen med honningen. Mens det smelter, grovhakk nøttene. Jeg pleier å bruke ca 1 dl med diverse nøtter og ca 1 dl med diverse frø, men dette er valgfritt etter hva du liker best. Bland halvparten av smør/honning-blandingen inn med og frø.

  3. Den andre halvparten smør/honning-blandingen vender du inn i havregrynsblandinga.

  4. Ha havregrynblandinga i en form på ca. 30x20 cm. Topp med resten av blåbæra, nøtter, frø og ei klype maldonsalt.

  5. Stek i formvarmet ovn på 180°C i 40 min. Serveres lun eller avkjølt.

Røsslyng (Calluna vulgaris)

Røsslyng er en flerårig liten plante i lyngfamilien og kåret til Norges nasjonalblomst!

Vi tørker røsslyng og plukker av blomstene når den er helt tørr. Det gjør ikke noe at du får med litt grønt, men ikke for mye da det kan bli veldig bittert. Røsslyng smaker ikke så mye i seg selv, men er vakker som kakepynt og å strø over granolaen eller fin å lage te av.

Honninggranola med røsslyng er sprø og more-ish! Perfekt som topping på frokost yoghurten, eller kanskje topping til en bær- dessert, eller som snacks. Røsslyngen gir lett floral bitterhet og gjør granolaen ekstra god. 

Røsslyng© Rein mat

Honninggranola med røsslyng

Granolaen er veldig lett å lage og holder lenge oppbevart i tett boks eller glass – for at sprøheten ivaretas. 

Hvis du passer på at du bruker havregryn som er garantert glutenfrie, er dette en glutenfri granola.

300 g havregryn

100 g mandler

100 g honning

1 ss kokosblomstsukker

25 g smør

1 dl eplejuice

2 ss tørka røsslyngblomster

1 klype maldonsalt 

Fremgangsmåte

  1. I en liten kjele smelt smør, honning, kokosblomstsukker og eplejuice på medium varme til alt er oppløst og jevnt blandet.

  2. Grovhakk mandler og bland med havregryn

  3. Vend smørblandingen inn i havregryn-og mandel blandingen.

  4. Spre jevnt utover et stekebrett og strø over ei klype maldonsalt.

  5. Stekes i 1 time på 150°C varmluft.

  6. Hvert 15. minutt åpner du ovnen og rører litt rundt. Dette er både for å slippe ut damp og for at granolaen skal stekes jevnest mulig.

  7. Avkjøles helt (den blir ikke skikkelig sprø før den er helt kalt) og strø over røsslyng. Oppbevares i tett boks eller glass.

Tips: For en laktosefri versjon kan du bytte ut smøret med olivenolje. 



Tyttebær (Vaccinium vitis-idaea)

Tyttebæra er et fabelaktig lite bær. Det er en liten flerårig vintergrønn busk i lyngfamilien som blomstrer på vår/tidlig sommer og gir røde bær om høsten. Det sies at tyttebæra trives i næringsfattig og sur jord.

Tyttebær er blant annet rik på antioksidanter, vitamin A og C, og inneholder et svært høyt nivå av benzosyre som er naturlig konserverende. Du trenger med andre ord aldri å tilsette konserveringsmiddel i tyttebærsyltetøy eller saft. 

De fleste er kanskje i dag mest vant med tyttebær i tyttebærsyltetøy. Du kan imidlertid bruke det til så mye mer. Vi plukker alltid godt med tyttebær. Det meste fryser vi, men vi tørker også en del tyttebær til sjokolader, brød, müsli og snacks, lager blant anna tyttebæriskrem, kaker, dram, tyttebærsild osv. med fersk eller frosne bær. 


Tyttebær© Rein mat

Hvit tyttebærsjokolade

100 g hvit sjokolade

2 ss hakka tørka tyttebær

Maldonsalt 

Temperer sjokoladen over vannbad.


Fremgangsmåte

Temperering: 

Smelt sjokoladen (enten pellets eller sjokoladeplate brekt i små biter) over vannbad - dekk gjerne over sjokoladen så du ikke får noe vann på sjokoladen! Smeltet sjokolade liker IKKE vann! Sjokoladens temperatur skal ikke overstige 43- 45 grader. Så skal den kjøles ned til arbeidstemperatur, som for hvit sjokolade er 29 grader.

Det er forskjellige måter å kjøle ned sjokoladen på. Du kan ta av en del, kjøle den andre delen ned over is. Så temperer opp igjen med den varme sjokoladen. Eller så kan du ta av litt av den smeltede sjokoladen, og kjøle ned med å tilsette litt usmeltet sjokolade. Whatever works for you. Det skal kjøles ned til 27- 28 grader, og så tempereres opp med den varme sjokoladen du har satt til siden til 29 grader, sjekk jevnlig med temperaturmåler når du temperer opp.

Når sjokoladen er på 29 grader, blander du inn tyttebæra og ha så sjokoladen over i en silikonform for sjokoladeplate. Strø til slutt litt maldonsalt over.

Avkjøles helt før du tar den ut av forma.

Jeg håper vi har kunnet inspirere til en kanskje litt annen bruk av allerede kjente råvarer, samt kanskje gjort deg kjent med noen nye. Det er en verden av spiselige ville vekster, bær og sopp som bare venter på å bli oppdaga.

Lykke til og aldri spis noe du ikke er 100% sikker på!