Knivguiden

Samspillet mellom gode råvarer og godt redskap er viktig for å kjenne mestring på kjøkkenet. Vi vet hvor viktig det er med riktig kniv til riktig bruk. Så hva slags kniver bør man egentlig ha på kjøkkenet, og hva brukes de ulike knivtypene til?

Her hos Øyo mener vi at de viktigste knivene på kjøkkenet er kokkekniv, brødkniv, filetkniv og evt en liten kjøkkenkniv. Dette er selvfølgelig smak og behag, og vi vil derfor gå gjennom de ulike knivtypene våre, og deres bruksområder slik at du enkelt kan vurdere hva som passer best for deg.

Kokkekniv

Et hvert kjøkken bør ha en kokkekniv. Her kan du velge mellom ulike størrelser. Det er veldig subjektivt hva man liker å jobbe med, men vår erfaring tilsier at jo høyere du er, jo lenger kan knivbladet være. Hos oss kan du velge mellom flere ulike kokkekniver: Kokkekniv, liten kokkekniv eller japansk kokkekniv, også kalt santoku kokkekniv. Mange velger gjerne to ulike størrelser for å ha i hus. Kokkekniven ansees som hovedredskapet på kjøkkenet og kan brukes til det meste, som å skjære kjøtt, fisk og grønnsaker. Det er likevel viktig å huske at kokkekniven ikke skal brukes mot bein og frosne matvarer, spesielt ikke hvis kniven er herdet på høy rockwell, da det kan skade kniveggen. Til det har en egne egnede utbeiningskniver. Kokkekniver med lommer eller hull langs knivbladet kan være fordelaktig, spesielt ved kutting av grønnsaker, da hullene gjør at matvaren slipper kniven lett.

Brødkniv

Her kan du velge mellom to ulike størrelser. Vår bestselger gjennom tidene er vanlig brødkniv. Dette er en tradisjonell brødkniv med god serratering (bølgeslipt egg) som lett kommer seg igjennom skorper og andre harde overflater. Knivtuppen er buet oppover slik at du unngår at tuppen skjærer ned i fjøla. Den store brødkniven som også kalles brød og konditorkniv er perfekt når en trenger lengre knivblad som når du baker store brød eller skal skjære kakebunner i to. Den avrundende tuppen på brød og konditorkniven hindrer at kakebunnene flises opp når du skal dele opp i flere lag. Til slutt har vi vår eksklusive brødkniv i damask, den har en annen egg som gjør at du må bruke kniven litt annerledes. Den skal kun føres gjennom brødet og ikke sages.

Filetkniv

Med en god, skarp filetkniv kan du skjære tynne fine skiver av fisk, kjøtt og skinker. Kniven har et skarpt, mykt og fleksibelt blad. Den har en spiss avslutning som gjør at den er lett å føre og dermed lar deg skjære lange og nøyaktige skår. Her er ikke valgene like mange da vi er veldig fornøyd med den filetkniven vi har. Den er ikke for lang og akkurat passe fleksibel. I tillegg har vi settet filetfjøla med kniv.

Liten kjøkkenkniv

Liten kjøkkenkniv

En liten kniv er alltid godt å ha på kjøkkenet til små oppgaver som skrelling, kutting av frukt eller sjekke om potetene er ferdigkokt. Her har vi flere fine alternativer. Av de minste knivene har vi kjøkkenkniven som har en tradisjonell rett knivegg og tomatkniven som harknivblad med serratering (bølger i knivbladet)  som gjør du alltid kommer lett igjennom skinnet på tomaten. Av litt større småkniver har vi liten kokkekniv og vår unike universal damask kniv, som begge kan bistå med litt større oppgaver også 

Flere kniver

Utbeiningskniv

Det finnes både buet og spiss utbeningskniv. Denne spisse utbeiningskniven bruker du når du skal løsne kjøttet fra beina på slaktet. Bladform og fasthet bidrar til at du kommer lett til hele veien inn til beinet. Den er perfekt til utbeining av stek og andre kjøttstykker. Den buede utbeningskniven kalles også ofte for kjøttkniv og ansees som den originale kjøttkniven/ sorteringskniv. Den buede tuppen på kniven er god når du skal rense biffer og fileter rene for fett, sener, brusk etc.

Smørekniv

En smørekniv til hendig til matpakkesmøringen, frokostbordet eller koldtbordet. Kniven har et ovalt og bredt blad som gjør det enkelt å smøre pålegg utover skiva. Det gode knivstålet har en fin fleksibilitet slik at bladet følger underlaget slik at man kan smøre mykt uten å skade f.eks. brødskiven.

Ostekniv

Det finnes mange ulike type ostekniver som er spesielt tilpasset til bruk på ulike type oster. Vår ostekniv med bølgete egg er en universal ostekniv passer til både bløte og harde oster. Eggen setter igjen et fint mønster i osten. Kniven har en dobbel knivspiss som kan brukes til å plukke opp ostebiter. For å få plass til flere ostekniver på et ostefat kan det være fordelaktig at knivene er litt mindre i størrelse. 

Knivsett

Mange ønsker gjerne å gjøre et kupp å kjøpe 3 deler sett billig. Det vi sier er at det er veldig gunstig som et første knivsett eller for de som skal ha noe enkelt på hytta. Uansett anbefaler vi alltid at du beveger deg opp til Premium kniver. Da investerer du i gode kniver som du med rett vedlikehold kan ha livet ut.

Vedlikehold

  1. Vask alltid knivene for hånd

  2. Tørk godt av knivbladet

  3. Slip knivbladet ved behov

  4. Skaft i tre kan settes inn med nøytral matolje om det kjennes tørt

  5. Oppbevar knivene forsvarlig. Knivblokk- eller magnetlist er både praktisk og tar seg godt ut på kjøkkenet