Økser

Vi har økser både for tur- og arbeid. Lær mer om de ulike modellene.

Økser er en viktig del av vår historie og vi var lenge den største og eneste økseprodusenten i Norge. Vi har økser som passer til enhver situasjon enten du skal kviste, hugge ved eller ha med deg en nyttig turkamerat. Øksene er smidd og herdet til 54-47 på Rockwell skalaen, slik at de holder seg skarpe lenge, men også er lette å slipe opp. Skaftet er festet til øksen med en plastkile og en rundkile, slik at skaftet sitter godt. Flere av øksene kommer med filt- eller lærslire som gjør at det enkelt å frakte øksene på tur i skog og mark. Vi har også gode yrkesøkser.

Vikingøks

Vikingøksa er norgeshistorie på sitt beste. Den sylskarpe, lette og hendige øksa er en replika av en over 1000 år gammel vikingøks. Stålkvalitet og egg er betydelig forbedret siden den gang, men den har fått beholde den funksjonelle formen som gir øksa de samme gode egenskapene som originalen hadde for over 1000 år siden. Det er en utmerket allsidig tur- og småjobb øks. Den er lett, tar liten plass i sekken, og den lettmonterte filtsliren beskytter den skarpe eggen når øksa ikke er i bruk.

Du finner mer om Vikingøksa her.

Sportsøks

Dette er en solid sportsøks som er god å ha med på tur. Med et øksehode på 0,7 kg har den ingen problemer med å felle små trær eller å hugge opp småved til grua, badstua, utepeisen eller bålet. Den korte øksa passer utmerket til leir- og villmarksliv og blir brukt av speidere, turgåere og hytteeiere over hele landet. Den har en lærbeskytter for eggen slik at øksa oppbevares trygt når den ikke er i bruk.

Du finner mer om Sportsøksa her.

Gravering

Turøksene; vikingøks og sportsøks, som er de minste øksene, kan graveres. Gravering gir et personlig preg på en gave. Ekstra fint når du skal ha en gave til for eksempel jubileum eller konfirmasjon.

Øksetrening© Morten Nordstrom / Austin Sailsbury
Balder gavesett© Øyo

Skogsøks

Denne skogsøksa er en god arbeidskamerat. Øksehodet på litt under en kilo er tynnere enn på en vanlig øks og skaftet i beiset ask er hele 65 cm langt. Dette gjør at den er spesielt god til kvisting og trimming. Den har en gummibeskytter for eggen slik at øksa kan oppbevares trygt når den ikke er i bruk.

Du finner mer om Skogsøksa her.

Villmarksøks

En solid turøks for leir-, hytte- og villmarksliv. Med et øksehode på en kilo egner denne øksa seg godt til kvisting og enkel kløyving. Den har en filtslire som beskytter eggen slik at øksa oppbevares trygt når den ikke er i bruk.

Du finner mer om Villmarksøksa her.

Hytteøks

Denne hytteøksa er en forholdsvis liten kløyveøks som er til god hjelp når du skal fylle vedstabelen. Øksehodet på en kilo er utformet slik at man får god friksjon mellom ved og øks når man kløyver vedkubber. Øksehodet har en kile på hver side slik at veden presses utover og dermed splittes lettere. Den har en gummibeskytter for eggen slik at øksa kan oppbevares trygt når den ikke er i bruk.

Du finner mer om Hytteøksa her.

Kløyvøks super

Dette er den kløyvøksa de fleste velger for å hugge ved. Øksehodet på 1,4 kg sammen med det 65 cm lange askeskaftet får god kraft når det treffer vedkubben. Øksehodet er utformet slik at man får god friksjon mellom ved og øks. En kile på hver side av øksehodet gjøre at veden presses utover og kubben splittes lettere. Den har en gummibeskytter for eggen slik at øksa kan oppbevares trygt når den ikke er i bruk.

Du finner mer om Kløyvøks Super her.

Kløyvslegge

Dette er en kløyvslegge som egner seg til de store vedkubbene. Med et øksehode på hele 2 kg og et 85 cm langt skaft får du en enorm kraft mot vedkubben. Hodet har en kile på hver side som gjør at veden presses utover og kubben splittes lettere. Kløyvesleggen har en gummibeskytter for eggen slik at den kan oppbevares trygt når den ikke er i bruk.

Du finner mer om Kløyvslegga her.

Snekkerbile

Denne snekkerbilen er en solid arbeidsøks. Med et øksehode på 1 kg og et skaft på 45 cm er dette en medium stor allround øks. Den regnes som håndverkerens favoritt og den tar hånd om de fleste oppgaver. Snekkerbilen leveres med en gummibeskytter for eggen slik at den kan oppbevares trygt når den ikke er i bruk.

Du finner mer on Snekkerbila her.

Vedlikehold

For å beskytte både øks og bruker anbefaler vi å sette på filtsliren (små økser) eller gummibeskyttelsen (store økser) etter bruk. Øks er et bruksredskap og slipes etter behov. Pass på å holde skaftet tørt, og sett det gjerne inn med olje en gang i året, så varer det lengre.
Vi har ekstra skaft dersom du har behov for å bytte skaft på (skjefte) øksa di. For å se hvordan du enkelt gjør dette, se denne filmsnutten.