Knivguiden

Samspillet mellom gode råvarer og godt redskap er viktig for å kjenne mestring på kjøkkenet. Vi vet hvor viktig det er med riktig kniv til riktig bruk. Så hva slags kniver bør man egentlig ha på kjøkkenet, og hva brukes de ulike knivtypene til?

Here at Øyo, we believe that the most important knives in the kitchen are the chef's knife, bread knife, fillet knife, and possibly a small kitchen knife. This is, of course, a matter of personal preference, and we will therefore go through our various knife types and their uses so that you can easily assess what suits you best.

Kokkekniv

Et hvert kjøkken bør ha en kokkekniv. Her kan du velge mellom ulike størrelser. Det er veldig subjektivt hva man liker å jobbe med, men vår erfaring tilsier at jo høyere du er, jo lenger kan knivbladet være. Hos oss kan du velge mellom flere ulike kokkekniver: Kokkekniv, liten kokkekniv eller japansk kokkekniv, også kalt santoku kokkekniv. Mange velger gjerne to ulike størrelser for å ha i hus. Kokkekniven ansees som hovedredskapet på kjøkkenet og kan brukes til det meste, som å skjære kjøtt, fisk og grønnsaker. Det er likevel viktig å huske at kokkekniven ikke skal brukes mot bein og frosne matvarer, spesielt ikke hvis kniven er herdet på høy rockwell, da det kan skade kniveggen. Til det har en egne egnede utbeiningskniver. Kokkekniver med lommer eller hull langs knivbladet kan være fordelaktig, spesielt ved kutting av grønnsaker, da hullene gjør at matvaren slipper kniven lett.

Brødkniv

Her kan du velge mellom to ulike størrelser. Vår bestselger gjennom tidene er vanlig brødkniv. Dette er en tradisjonell brødkniv med god serratering (bølgeslipt egg) som lett kommer seg igjennom skorper og andre harde overflater. Knivtuppen er buet oppover slik at du unngår at tuppen skjærer ned i fjøla. Den store brødkniven som også kalles brød og konditorkniv er perfekt når en trenger lengre knivblad som når du baker store brød eller skal skjære kakebunner i to. Den avrundende tuppen på brød og konditorkniven hindrer at kakebunnene flises opp når du skal dele opp i flere lag. Til slutt har vi vår eksklusive brødkniv i damask, den har en annen egg som gjør at du må bruke kniven litt annerledes. Den skal kun føres gjennom brødet og ikke sages.

Filetkniv

Med en god, skarp filetkniv kan du skjære tynne fine skiver av fisk, kjøtt og skinker. Kniven har et skarpt, mykt og fleksibelt blad. Den har en spiss avslutning som gjør at den er lett å føre og dermed lar deg skjære lange og nøyaktige skår. Her er ikke valgene like mange da vi er veldig fornøyd med den filetkniven vi har. Den er ikke for lang og akkurat passe fleksibel. I tillegg har vi settet filetfjøla med kniv.

Liten kjøkkenkniv

Small Kitchen

Knife A small knife is always handy in the kitchen for small tasks like peeling, cutting fruit, or checking if the potatoes are boiled. Here we have several good alternatives. Among the smallest knives, we have the kitchen knife with a traditionally straight edge and the tomato knife with a serrated edge that allows you to easily cut through the skin of the tomato. Among the slightly larger small knives, we have the small chef's knife and our unique universal damascus knife, both of which can handle slightly larger tasks as well.

Flere kniver

Boning knife

There are both curved and pointed boning knives. You use this pointed boning knife when you need to remove meat from the bones of the carcass. The blade shape and firmness help you reach all the way to the bone easily. It is perfect for boning roasts and other meat cuts. The curved boning knife is also often called a meat knife and is considered the original meat/sorting knife. The curved tip of the knife is useful when cleaning steaks and fillets, removing fat, tendons, cartilage, etc.

Butter knife

A butter knife is handy for making sandwiches, setting the breakfast table, or serving at a buffet. The knife has an oval and wide blade, making it easy to spread toppings over the bread. The good knife steel has a nice flexibility, allowing the blade to follow the surface, making it possible to spread smoothly without damaging, for example, the bread slice.

Cheese Knife

There are many different types of cheese knives specially designed for various types of cheeses. Our cheese knife with a serrated edge is a universal cheese knife suitable for both soft and hard cheeses. The edge leaves a nice pattern in the cheese. The knife has a double-pointed tip that can be used to pick up cheese pieces. To accommodate multiple cheese knives on a cheese platter, it can be advantageous for the knives to be slightly smaller in size.

Knife Set

Many people like to make a bargain by buying a 3-piece set at a low price. What we say is that it is very advantageous as a first knife set or for those who need something simple at the cabin. Regardless, we always recommend that you upgrade to Premium knives. By doing so, you invest in good knives that, with proper maintenance, can last a lifetime.

Vedlikehold

  1. Vask alltid knivene for hånd

  2. Tørk godt av knivbladet

  3. Slip knivbladet ved behov

  4. Skaft i tre kan settes inn med nøytral matolje om det kjennes tørt

  5. Oppbevar knivene forsvarlig. Knivblokk- eller magnetlist er både praktisk og tar seg godt ut på kjøkkenet