Din handlekurv

Nesmuk

Nesmuk er fantastiske, luksuriøse kniver. Ledende smeder i det tyske knivmiljøet, med Lars Scheidler i spissen, så seg stadig mer lei på at europeiske knivbrukere holdt fram japanske kniver som de beste man kan få tak i. Tidligere har tysk stål, grundighet og dermed tyske kniver vært ansett for å være av de ypperste kvalitetskniver på det europeiske markedet.

05229

Lars Scheidler og hans medarbeidere laget derfor et knivmerke som skulle omfatte modeller som satte tyske kniver i det ypperste kvalitetskiktet i Europa. Resultatet av dette arbeidet er Nesmuk. Vi tilbyr herved Nesmuk knivene i Norge og du kan finne seriene Soul kokkekniv og -slicer, Janus kokkekniv og -slicer, Diamor kokkkekniv, samt Nesmuk Fulldamask. For å slipe disse knivene benyttes et tilpasset slipeverktøy.

05224

Hva er så spesialet med Nesmuk?

Det viktigste grepet for å skape den eksklusive knivmodellen av topp kvalitet, var å tilsette grunnstoffet Niobium i legeringen. I avkjølingsfasen i herdeprosessen, dannes det carbider. Dette er krystaller som fordeler seg i hele grunnmassen (se på stålet som tynn risengrynsgrøt. Grunnmassen er sausen og carbidene er risen). Carbidene har svært kvasse kanter og de som ligger ytterst i eggen gir kniven en skjærende effekt. Det kreves mye styrke i grunnmassen for å holde store carbider på plass. Avriving av store carbider gir mikrosprekker som fører til svekkelse av eggen og knivene blir raskere sløv. Ved å tilsette Niobium til legeringen hemmes carbiddannelsen slik at carbidene blir betydelig mindre – mye mindre enn i Carbonstål (ruster) og betraktelig mindre enn Cromstål (ruster mye mindre – betegnes som rustfritt stål).

Tenk deg bildet på kniveggen som et martini-glass. I cromstålets «martini-glass» fyller du perler, mens i stålet som er tilsatt Niobium (Nesmuk) fyller du sand. Perlene og sandkornene illustrerer Carbidene. Da ser du at jo mindre carbidene er, desto tynnere blir eggen.

05218_1

Moderne instrumenter kan måle tykkelsen på eggen. De best slipte eggene på kniver av Cromstål ligger på 20 – 30 my, mens Nesmuk knivene med Niobium er målt til 0,8 – 1,0 my. Dette gir en utrolig skarphet – en skarphet du kun oppnår med polerte egger, ikke grove egger.

De små carbidene gjør også selve stålet sterkere fordi grunnmassen lettere holder på små Carbider enn store. Dette gjør det mulig å lage kniver med høyere Rockwellverdier enn «vanlige» Crom- og Carbonstålskniver. Nesmuk sine kniver ligger derfor på 62 HRC. Dette gjør det mulig å produsere kniver med tynnere stål, noe som gir lav vekt og er lettere kniver å slipe. Den viktigste effekten er likevel at Nesmuk sine kniver holder seg skarpe utrolig lenge.

 

Skaft

I Nesmuk sine kniver brukes det stabilisert treverk av mange ulike treslag. Treverket mettes med et kunststoff slik at skaftet ikke absorberer biologisk materiale. Det vil altså ikke være særlig grobunn for bakterievekst.

 

Damask

Nesmuk lager noen fantastiske dasmask-stål kniver. Bildet viser en Nesmuk Fulldamask Kokkekniv. Dette er håndverk av ypperste klasse. Kniven er smidd for hånd av Tysklands mest anerkjente smeder ved Nesmuk sin smie i Solingen.

05223

Først smies to damask blad med ca 460 lag mangan-anriket stål og nikkel-anriket stål for hånd. Deretter smis et eggstål legert med Niobium, som gir en unik tetthet i stålet. Til slutt smies de tre lagene sammen til ett blad. Dette bladet er 18 cm langt og 4 mm bredt! Det er nesten ikke til å tro at dette er mulig – tre lag stål, hvor eggstålet ligger nøyaktig i midten, og bredden på bladet er kun 4 mm. Eggstålet har en hardhet på 64 – 65 HRC. Med den enorme styrken som Niobium tilfører stålet, vil ikke sprøhet i stålet være noe problem (som det ellers vil være på knivstål med så høy rockwell-verdi).

For videre informasjon se hjemmeside www.nesmuk.com.