Din handlekurv

Fjelltur med outdoorsweden

Tekst skrevet av Øyo ambassadør Thomas – @outdoorsweden

Svetten drypper nedover pannen, føttene pulserer og lårene har blitt tyngre.. Du holder det likevel gående for snart er du på toppen – og da er smerten verdt det Kun noen få skritt igjen nå.

Vandring i fjellet kan være krevende, hardt og smertefullt, men samtidig vakkert, spennende og gøy. Jeg har etter ti år lært å kjenne fjellvandreren i meg og føler meg mer komfortabel enn noensinne til å pakke sekken å dra på nye eventyr. Men det har ikke alltid vært sånn. Jeg som alle andre har vært nybegynner på lengre fjellvandringer. Det var ikke alltid lett å vite hva som skulle til for å få en god tur – for fjellheimen kommer med mange overraskelser så det er viktig å være forberedt og planlegge godt.

Her er mine tips:

– Vurder fysisk og psykisk og baser lengden og vanskelighetsgraden på turen deretter.

– Studer turen du skal på med kart og ha alltid kartet med deg

– Ta med deg en god ryggsekk. En sekk på mellom 40-80 liter har et sterk støttesystem som passer godt til kroppen selv med tyngre vekt.

– Ta med deg det riktige utstyret

– Støvler som er beskyttende, men også behagelig for føttene

Mitt viktigste redskap på tur

Det viktigste redskapet jeg har med meg på mine fjellvandringer er en kniv. Kniver er allsidige og har hjulpet meg i de fleste situasjoner ute i fjellet. Jeg har flere kniver, men en av mine favoritter er Øyo sin Rondane slirekniv. Den har vært med meg i fjellet og har blitt brukt til å spikke, lage mat, kutte opp plaster og som sikkerhet. Jeg liker å ha kniven lett tilgjengelig da jeg ofte bruker den så kniven fester jeg i beltet mitt.

Pakkeliste

I ryggsekken pakker du alt du trenger for å bo i fjellet.

– Telt
– Liggeunderlag
– Sovepose
– Klær tilpasset temperaturen.
– Rikelig med mat
– Stormkjøkken (vær forsiktig med dette og sjekk reguleringene der du skal gå grunnet den ekstreme brannfaren)
– Førstehjelpsutstyr
– Ildstål – hvis det oppstår en nødssituasjon kan jeg lage bål for signalisering
– Sølvteip- hjelper i situasjoner du ikke ikke ville forutsi at du trengte det.

Når du har gjort alle de nødvendige forberedelsene er det bare å følge din satte plan og gå ut på tur. Det viktigste av alt når du er ute i fjellet er å ta vare på øyeblikkene.
Ikke bruk tiden på å skynde deg – bruk tiden på å nyte vakker utsikt og nye opplevelser. For meg er en fjellvandring en magisk mulighet for å fylle opp kroppen med ny og frisk energi!

Jeg ønsker deg en riktig god tur!

[fblike url=»https://www.facebook.com/Oeyoas/?ref=aymt_homepage_panel» style=»standard» showfaces=»false» width=»450″ verb=»like» font=»arial»]